2006 Do síně slávy ČBaS byl uveden Petr Lacina

Petr Lacina – do Síně slávy uveden v roce 2006

http://czechbadminton.cz/html/sin/images/petr_lacina.jpg

Narodil se 12. prosince 1943 v Praze. Již od mládí projevoval zájem o sport. Jako devítiletý začínal hrát tenis na dvorcích Dynama Praha (pozdějších Spojích), plaval ve Slavii VŠ Praha a v zimě hrál závodně lední hokej. Ve svých čtrnácti letech v roce 1957 vyměnil tenisovou raketu za badmintonovou a v jednom z prvních oddílů v republice – Spoje Praha začala jeho úspěšná badmintonová kariéra.
http://czechbadminton.cz/html/sin/images/petr_lacina2.jpg
Petr je držitelem devatenácti titulů mistra republiky v individuálních disciplinách. Svůj první mistrovský titul v kategorii dospělých získal v necelých osmnácti letech v roce 1960 a to hned ve všech třech kategoriích – dvouhře mužů, čtyřhře mužů a smíšené čtyřhře. Naopak na poslední tituly dosáhl o šestnáct let později v roce 1976 ve dvouhře mužů a smíšené čtyřhře. Mnohokrát byl členem družstva Spojů Praha, které vyhrálo nejvyšší republikovou soutěž družstev – I.ligu.

Přibližně patnáct let se účastnil zahraničních soutěží jako člen reprezentačního družstva dospělých. K jeho největším zahraničním úspěchům patří 5.místo ve dvouhře mužů na Mistrovství Evropy dospělých v roce 1970 ve Walesu a 1. místo ve dvouhře mužů na Mezinárodním mistrovství Rakouska v roce 1972. Byl rovněž členem reprezentačního družstva, které v roce 1973 vyhrálo Helvetia Cup, což byla v té době vrcholná soutěž evropských družstev.
http://czechbadminton.cz/html/sin/images/petr_lacina1.jpg
Sám osobně si nejvíce cení výsledku na turnaji v Soči v roce 1976, kde těsně prohrál s Dánem Flemingem Delfsem (15-13, 17-16), který o rok později získal titul prvního mistra světa ve dvouhře mužů.

Po ukončení hráčské kariéry působil v letech 1980 až 1983 jako reprezentační trenér družstva dospělých a zároveň věnoval velké úsilí výstavbě nové badmintonové haly v Praze na Balkáně. U trénování a další podpory rozvoje badmintonu zůstal ještě nějakou dobu a předával své zkušenosti mladším hráčům a hráčkám. Velkou péči věnoval zejména oběma svým dcerám. Z obou se staly úspěšné reprezentantky a Jitka je stále v počtu domácích titulů nejúspěšnější hráčkou historie.

Ani v dnešní době na badminton nezanevřel a pokud mu čas a zdraví dovolí, zahraje si badminton s přáteli alespoň rekreačně.

© Copyright ČBaS.

Příspěvek byl publikován v rubrice Důležité události oddílu, Oddíl. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *