2008 Do síně slávy ČBaS byla uvedena Alena Poboráková


Alena Poboráková
Jedna z nejúspěšnějších hráček historie – v sedmdesátých letech získala deset domácích titulů a dokázala vítězit i na řadě mezinárodních mistrovství (MM Rakousko 1972, 1974, 1975 nebo MM Belgie 1975; v roce 1975 zvítězila na obou zmíněných mistrovstvích jak ve dvouhře, tak ve čtyřhře).

Byla platnou členkou družstva, které vyhrálo v letech 1972 a 1974 turnaj Plume d´Or a zejména Helvetia Cup v roce 1973.

Za svou reprezentační kariéru Alena Poboráková nastoupila do 251 zápasů a ve 159 zvítězila, což je úctyhodná bilance nejen počtem sehraných duelů, ale především počtem duelů vítězných!

Po skončení hráčské kariéry dlouhou dobu pomáhala badmintonu jako sekretářka federálního a posléze Českého badmintonového svazu.


Zleva: Předseda ČBaS Ing. Zdeněk Musil, Alena Poboráková a Ing. Petr Srbek.

Ing. Petr Srbek
Jedna z ikon československého badmintonu. Po dlouhých 15 let stál v čele badmintonového svazu (období 1973 – 1988). Díky jeho houževnatosti, píli a osobní angažovanosti se podařilo našemu sportu překonat toto pro malé sporty nelehké období tak, že jsme zcela neztratili kontakt se západní Evropou a udrželi na vysoké úrovni pořádání našeho mezinárodního mistrovství.

Pro ilustraci nelehké doby připomeňme, že pravidelné pořádání Mezinárodního mistrovství, uspořádání Mistrovství Evropy juniorů v roce 1970 či velmi obtížně zajišťované sporadické účasti našich hráčů na zahraničních mezinárodních mistrovstvích bylo v období sedmdesátých a osmdesátých let z pohledu badmintonu maximum možného.

Petr Srbek byl dlouhou dobu aktivním členem komise rozhodčích Evropské badmintonové federace. V roce 1987 byla jeho dlouhodobá úspěšná badmintonová činnost oceněna zlatým odznakem IBF – světová badmintonová federace.

© Copyright ČBaS.

Příspěvek byl publikován v rubrice Důležité události oddílu, Oddíl. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *